Kattints id a szöveg módosításához.
Igyon egy bögre egészséges kávét
Jó eséllyel most is ott van az íróasztalán egy bögre kávé – de vajon egészséges vagy nem? Nagy valószínűséggel az utóbbi, de kis odafigyeléssel a kávé is rendelkezhet pozitív egészségügyi hatásokkal. A cikkben először a kávé történelméről és gyógyhatású használatáról olvashat, majd azt is leírjuk, hogyan készíthető el a legegészségesebb kávé otthon is.
A kávé növény fermentált, nap által szárított és pörkölt magja a kávébab. A kávébab átlagosan 0.06-0.32% koffeint tartalmaz., A koffein erős stimuláló szer, csak úgy, mint a kávéban szintén megtalálható teofilin, amely gyengébb, de elhúzódóbb hatással rendelkezik. A nyugati világ kevés fennmaradt keserű étkének egyike javítja az észlelést, az idegrendszer stimulálásával javítja a fizikai teljesítőképességet, valamint a szív teljesítményét és az emésztőnedvek szekrécióját is növeli. Erős vízhajtó tulajdonsága miatt méregtelenítő, tisztító hatással is bír. A kora reggel dolgozók körében reggel 5 és délután 5 között fogyasztandó, így nem zavarja az alvási mechanizmusokat.
Rövidtávon ugyan stimuláns, de mindennapos fogyasztással a kávé gyengíti a szervezet vitalitását. Kerülje a kávé fogyasztását, ha krónikus hasmenéstől, savtúltengéstől, magas vérnyomástól, alvászavartól vagy szívritmus zavartól szenved.
A kávé eredetileg a kelet afrikai magasföldről (Etiópia) származik, de napjainkban a világ minden trópusi területén termesztik. A kávét időszámításunk után 1000 környékén fedezték fel, amikor egy kecskepásztor kecskéi izgatottan ugrálni kezdtek egy bokor bogyós gyümölcsének elfogyasztása után. A Khalidként, vagy Kaldiként ismert pásztor úgy döntött, ő is megkóstolja a két babot tartalmazó gyümölcsöt, és azonnal éberebbnek érezte magát. Állítólag az ott élő keresztény szerzetesek (Etiópia a világ első keresztény országa!) pörkölték meg először a piros szemeket és készítettek belőle élénkítő italt. Mégis Európába már a muzulmánok révén került be. Ez volt a híres „fekete leves”, amit mindig a lakomák végén tálaltak fel (és ekkor közölték pl. az oszmán hódítók a feltételeiket a tárgyaló partnereikkel). Pörkölésének több lehetséges oka is van. Balesetnek is tulajdonítható, hogy a véletlenül megpörkölt kávénak jobb lett az íze, de a valószínűbb magyarázat a kávé pörkölt formában történő értékesítésére a bab szállítás közbeni kicsírázásának meggátolása lehet.
A kávé az olaj mellett a világ legerősebb exportcikke, ám néhány termelő terület nem biztosítja a megfelelő vagyonelosztást, a termelők gyakran kizsákmányolttá válnak. A kereskedők gyakran bezsebelik a profit nagy hányadát, és a termelőknek a túléléshez is alig elegendő összeget juttatnak. A fair trade kávét választó fogyasztók biztosítják a kávét termelő személyek biztos és kényelmes megélhetését is.
A kávé déli területeken otthon is termeszthető, termény hozása 2-3 évet vesz igénybe, a kávébabok drágák, de az interneten beszerezhetőek.
Mivel a magas hőfokon pörkölés közben a növényvédőszer maradékokat megkötheti a kávébab, vásárláskor érdemes organikus kávét választani. A legkifizetődőbb 3-5 kilós csomagokban vásárolni, hiszen így a legjobb minőségű kávéhoz is megfelelő áron lehet jutni; a monotonitást elkerülendő érdemes legalább két különböző típust beszerezni. A kávé hűtőben, vákuumcsomagoltan szobahőmérsékleten is hosszú ideig eláll.
1. Frissen őrölt szemek – A lehető legfrissebb kávéhoz közvetlen főzés előtt őrölje a kávébabokat.
2. Szerezzen be egy hálós őrlőt – A legjobb kávémalmok egy térben őrlik a szemeket, amíg azok elég kicsik lesznek ahhoz, hogy egy különböző lyuknagyságú hálón külön tartókba jussanak; így biztosítják az azonos méretű őrleményt.
3. Próbálja ki a kerámia vízforralót – Tesztelje vízforralóját. Ha a felforralt és hűtött víznek fémes íze van, nagy valószínűséggel az elkészült kávé kellemetlen ízéhez is hozzájárul. A legjobbak a kerámia vízforralók, de csakis azok, amelyeket síppal látnak el, hiszen a tűzön hagyva eltörnek.
4. Szűrje a vizet – Az elkészült kávé épp annyira tiszta, mint a víz, amellyel készült. A desztillált vagy fordított ozmózissal megszűrt víz a legideálisabb. Próbálja kerülni a csapvizet, bár sok étterem ezt részesíti előnyben.
5. Használjon dugattyús kávéfőzőt – A durvára darált kávészemeket egy üveg edényben forró (nem forrásban lévő!) vízzel elegyítve és 4 percig állni hagyva készül el a kávé. A főzési idő leteltével az edény tetejébe épített, hálós dugattyút lenyomva a kávészemek az edény aljára kerülnek, így az edény egyben kancsóként is szolgál. A French Press nagy hátránya az ital melegen tartásának nehézsége. Kaphatóak szigetelt edények is, ám nem elég körültekintő használattal könnyen eltörnek és nem olcsóak. A fogyasztás után a csésze alján maradó kávézaccot ne fogyassza el, a pörkölés miatt enyhe rákkeltő hatása van. A többi főzési technikához hasonlóan, a darált szemek ebben az esetben is 20 perc elteltével savasodni kezdenek, ilyenkor már ne fogyassza el;a kert ápolására azonban kitűnően alkalmas, magas nitrogéntartalmának köszönhetően remek trágya.
6. Válassza a sűrített cukornád levet – A legjobb édesítő a nyerscukor. Sokan tartanak attól, hogy a Stevia íze nem elég erős a kávé ellensúlyozására, ám az Agave lé remek cukorpótló szer.
7. Vásároljon organikus tejszínt – A legjobb módszer a kávé keserű ízének ellensúlyozására, ha tejet vagy tejszínt tesz bele.
8. Használjon valódi ezüst étkészletet – Ha igazán nagyok az igényei, használjon természetes módon antibakteriális, ezüstkanalat. Régen ezüst dollárt dobtak a vizes hordóba, így fertőtlenítve azt.
9. Találja meg a megfelelő bögrét – Csak úgy, mint a borospoharak esetében, a megfelelő illat és íz élmény kialakulásához elengedhetetlen a megfelelő kávésbögre. A bögre sugara határozza meg, a nyelv melyik részét éri először a folyadék. Nagyméretű termékeket kultiváló világunkban az eredeti kávéscsésze kihalóban van, pedig az rendelkezett a kávé élvezetéhez ideális mérettel és alakkal.
10. Igyon teát is – A kávé teljes körű élvezetéhez néha tartson szünetet (a kevesebb több). Remek alternatíva a Yerba Mate tea, alacsony koffeintartalmú és remek ízű Steviával ízesítve. A koffeinmentes kávét gyakran oldószerek használatával állítják elő, és koffeint tartalmazhat, ezért fogyasztása nem ajánlott (vannak valódi koffeinmenetes kávéfajták is, amik természetesen, nyugodtan fogyaszthatók és élvezeti értékük is nagyon magas).
DXN Maca Eucafe és DXN Maca Vita Cafe
Bemutatom a DXN Maca Eucafé-t és a DXN Maca Vita Café-t.
Ez a két régi-új kávékeverék egy kis fazonigazítás után tért vissza a DXN kávé kínálatába!
DXN Maca Eucafe
Ez a nagyszerű ízű kávékeverék az európai piac igényeinek megfelelően növényi eredetű tejszínt, cukrot, instant kávéport és Maca (Lepidium meyenii) port tartalmaz.
Összetevők:
növényi eredetű tejszín, cukor, instant kávépor, Maca (Lepidium meyenii) por
DXN MacaVita Cafe
Egy kis fazonigazítás után az európai piac igényeinek megfelelően instant kávéport, ginszeng-port, Maca (Lepidium meyenii) port és Ganoderma-kivonatot tartalmaz. Az élvezeti értékét cukor és növényi eredetű tejszín növeli.
Összetevők:
cukor, növényi eredetű tejszín, instant kávépor, ginszeng-por, Maca (Lepidium meyenii) por, Ganoderma-kivonat
Az összetevőkről!
Maca vagy perui zsázsa (Lepidium meyenii)
Az utóbbi években egyre többet lehet hallani egy perui ?csodanövényről?, a Macáról.
A perui zsázsát kizárólag az Andok 4?5000 méter magasan fekvő területein termesztik. Egyes források szerint egynyári, míg mások kétnyárinak írják le. A növény aranyló, vöröses, lila, kék, fekete vagy zöld színű gyökere a régió különösen nagy becsben tartott élelmiszere.
főbb hatóanyagai:
szénhidrátok (60%)
fehérjék (10%)
étkezési rostok (8,5%)
zsír (2,2%)
valamint uridin, almasav és benzoil-származékai, glükozilonát.
Ásványi anyagokban (szelén, kalcium, magnézium, vas) és zsírsavakban (linolénsav, palmitinsav, olajsav) gazdag, emellett aminosavakat és különböző poliszacharidokat tartalmaz.
Két különleges hatóanyaga az (1R,3S)-1-metiltetrahidro-karbolin-3-karboxilsav, amely a központi idegrendszerre hat és a p-metoxibenzil izotiocianát, melyet vágyserkentő hatásúként (afrodiziákum) tartanak számon.
főbb hatásai:
első sorban kiváló élelmiszer
afrodiziákum
a menopauza kellemetlen tüneteinek enyhítésében segíthet
egyes kutatások szerint fokozza a spermaszámot és a spermák életképességét
egyes források adaptogén növényként tartják számon
Fontos hangsúlyozni, hogy a Maca elsősorban élelmiszer, melyet 2000 éve fogyasztanak. Az ősi hiedelmek szerint az inka harcosok, mielőtt hadba indultak volna, mindig fogyasztottak belőle, hogy ezzel is növeljék testi erejüket. Asszonyaik pedig azért fogyasztották, hogy fenntartsák fogamzó képességüket. A leginkább bizonyíthatónak látszó állítás az az, hogy a Maca növelheti a spermaszámot és a spermák életképességét.
A perui zsázsa gyökérnek nincs elfogadott napi adagja, mellékhatásai nem ismertek.
(koreai) ginszeng (Panax ginseng)
Szerencsére ma már kevés embernek kell bemutatni az ázsiai kontinens legnagyobb becsben tartott gyógynövényét, a (koreai) ginszenget.
Az emberforma gyökér (a kínai, japán és koreai neve is ezt jelenti).lágyszárú, évelő növény, mely a Koreai-félsziget északi és a mai Kína északkeleti részének magas hegyeiben őshonos. Az ázsiai országok közül Dél-Koreában termesztik a legnagyobb mennyiségben.
A hagyományos kínai gyógyászatban a ginszeng gyökerét használják, amely az előállítás módjától függően lehet vörös vagy fehér.
főbb hatóanyagai:
2-3% triterpénszaponin ginzenozidok
0,05% illóolaj (limonén, citrál, stb. tartalommal)
poliszacharidok (pl. keményítő, panaxánok, ginzenánok)
poliacetilének (falcarinol, panaxinol, panaxadol, panaxatriol)
peptidoglükánok (panaxan A-U)
stb.
A ginszeng gyökér a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben és a 6. Európai Gyógyszerkönyvben is megtalálható, hivatalos növényi drog, melynek elismert gyógyhatásai a következők:
adaptogén (nem toxikus, emeli a szervezet ellenálló képességét a különböző stresszorokkal szemben, legyenek azok fizikai, kémiai vagy biológiai eredetűek)
regulátor (normalizálja a szervezeti funkciókat: túlműködés esetén csökkenti, alulműködés esetén fokozza a szervezet funkcióit)
Tonizál, javítja a fizikai teljesítőképességet, a központi idegrendszert stimulálja, a testi és szellemi megterhelés következtében előálló korai kimerülés ellen hat, javítja a memóriát, fokozza a szervezet nem specifikus ellenállóképességét, fokozza a szervezetben az RNS és a fehérje szintézist, általában az anabolitikus (felépítő) folyamatokat. Hatással van a szexuális életfolyamatokra, növeli a sperma produkciót, növeli a libidót, segíti a merevedést, de nem növeli a coitus frekvenciáját.*
Ajánlott napi adagja rövid ideig történő alkalmazás esetén: 0,5-2,0 g, hosszabb távon történő alkalmazás esetén: 0,4-0,8 g.
FONTOS: a fenti megállapítások a növényi drogra és nem a kávékeverékre vonatkoznak!!!
FONTOS: a ginszeng jól tolerálható, mellékhatások ritkán fordulnak elő.
FONTOS: Várandósság és szoptatás alatt a ginszeng használata nem javasolt.
növényi eredetű tejszín
Manapság egyre több ember szenved laktóz intoleranciában. A DXN mérnökei ezért csak a legszükségesebb esetben használnak tejszármazékokat. A DXN italporokban (instant kávékeverékek, Nutrizhi) használt növényi eredetű tejszín nádcukorból készült glükóz-szirupot, pálmavajat tartalmaz.
cukor
A gyártótól kapott nyilatkozat alapján a DXN termékekben használt cukrot cukornádból (Malajziában javarészt a Saccharum officinarum-ot és a Saccharum arundinaceum-ot termesztik) nyerik.
Felhasznált irodalom:
Cicero, A. F. et al.: Hexanic Maca extract improves rat sexual performance more effectively than methanolic and chloroformic Maca extracts. Andrologia. 34(3): 177?179. 2002./ Cicero, A. F., Bandieri, E., Arletti, R.: Lepidium meyenii Walp. Improves sexual behavior in male rats independently from its action on spontaneous locomotor activity. J. Ethnopharmacol. 75(2?3): 225?229. 2001./ Clément, C. et al.: Effects of maca supplementation on bovine sperm quantity and quality followed over two spermatogenic cycles. Theriogenology. 74(2): 173-183. 2010. /
Gonzales, G. F., Gonzales, C., Gonzales-Casta?eda, C.: Lepidium meyenii (Maca): A Plant from the Highland of Peru - from Tradition to Science. Forsch Komplementmed. 16(6): 373?380. 2009./ Gyógynövénytár : Útmutató a korszerű gyógynövény-alkalmazáshoz. Szerk. Szendrei Kálmán, Csupor Dezső. Budapest : Medicina Könyvkiadó Zrt., 2009. 563 p. ISBN 978 963 226 226 0 /Ody, Penelope: Kínai gyógynövények. Ford. Nyuli Kinga. Budapest : Scolar Kiadó, 2007. Titkok nélkül. (Secrets of Chinese Herbal Medicine). 223 p. ISBN 978 963 9534 91 9 / Prof. dr. Petri Gizella: Gyógynövények és készítmények a terápiában. Budapest : Galenus Kiadó, 2006. 388 p. ISBN 963 7157 08 5 / Pino-Figueroa, A., Nguyen, D., Maher, Timothy J.: Neuroprotective effects of Lepidium meyenii (Maca). Ann N.Y. Acad. Sci. 1199:77?85. 2010. /[Shin By?ng-Ch'il] Shin, B. C. et al.: Maca (L. meyenii) for improving sexual function: a systematic review. BMC Complement Altern. Med. 10: 44. 2010. / [Dr.] Szabó László Gy.: Gyógynövény-ismereti tájékoztató : gyógyszerészeknek : orvosoknak : kertész- és agrármérnököknek : biológiatanároknak. Baksa : Schmidt und Co. : Pécs : Melius Alapítvány, 2005. 302 p. ISBN 963 218 185 9 /[Dr.] Tóth László: Gyógynövények : Drogok : Fitoterápia. 4. kiad. [Debrecen] : Debreceni Egyetemi Nyomda, 2009. 588 p. ISBN 978 963 472 916 7